Wie zijn wij?


Academie voor Beeldende Kunst
Offerlaan 3
9000 Gent
09 233 58 26
kaart
website

ATELIER BEELDHOUWKUNST 

hogere graad & specialisatiegraad: vanaf 18 jaar


  • Je wil zelf graag beelden maken
  • Je wil ruimtelijk denken en werken
  • Je wil de verschillende mogelijkheden verkennen van materialen en technieken
  • Je wil ontdekken hoe je best je eigen visie driedimensionaal gestalte kunt geven

Vanuit de behoefte om je beeldend uit te drukken bouwen we eerst een structuur, een persoonlijk museum, bestaande uit foto's, tekeningen, bedenkingen, maquettes, ... Van daaruit gaan we samen op zoek naar een vertaling van deze elementen, via verschillende technieken en door gebruik te maken van verschillende materialen die de uiteindelijke vorm van je sculptuur mee bepalen.
Je hoeft geen enkele voorkennis te hebben. Iedereen die zich aangetrokken voelt om ruimtelijk werk te maken kan aan de slag.

In het eerste jaar van de hogere graad krijg je aan de hand van aantal opdrachten een aanzet van hoe je een beeld kunt opzetten. Je leert er de beginselen van lassen, boetseren en afgieten. Je maakt er kennis met de typische eigenschappen van de verschillende materialen waarmee je een beeld kunt maken en hoe je daarmee omgaat. De technieken die je leert zijn van belang voor het ontwikkelen van je eigen vormentaal. De opdrachten zijn erop gericht de creativiteit te stimuleren. Techniek is een middel, geen doel op zich.
In het tweede, derde en vierde jaar verbreed en verdiep je je kennis en mogelijkheden. Je komt tot een persoonlijke beeldtaal. Bedoeling is dat elke student zijn eigen motor wordt, een nooit aflatende bron van ideeën en geïnspireerde vorm- en materiaalexperimenten. 
Als student wordt je blijvend aangemoedigd om contact te hebben met de beeldhouwkunst van vroeger en nu… 
Gesprekken daarover met de docent en/of met medestudenten kunnen bijzonder verruimend en verrijkend zijn voor je denk- en werkproces. 
Daarom ook worden voor alle studenten regelmatig gastcolleges, workshops, atelierbezoeken en educatieve uitstappen georganiseerd.

Tijdens de twee jaren van de specialisatiegraad bouw je verder aan je artistieke ontplooiing. 
De aandacht gaat nu hoofdzakelijk uit naar je eigen vormentaal, de authenticiteit en de kracht van je werk.

Technieken



  • Boetseren: eigen vormentaal ontwikkelen in klei en was
  • Rechtstreeks opbouwen in diverse materialen (was, gips, cement, polyester, kneed-epoxy,...) op basisarmatuur (draadbewapening, formetal, kippengaas, jute, glasvezel, piepschuim, polyurethaan, ...)
  • Mallen maken in gips en silicone: eenmalige gietmal voor uniek afgietsel, drukmal voor het maken van een afdruk in klei om te bakken, stukmal voor meerdere afgietsels, siliconenmal voor wasmodel als tussenstap naar brons.
  • Gieten in gips, was, polyester, gietsteen, epoxy, polyurethaan,...
  • Experimenteren met kunststoffen, organische stoffen, gemengde materialen en technieken
  • Werken in hout: keuze houtsoort, verlijming, assemblage, kappen
  • Steenkappen: verschillende harde en zachte steensoorten, manieren van bewerken en soorten gereedschap, het gebruik van slijp-, boor- en schuurmachines.
  • Rechtstreeks opbouwen in metaal (keuze van het metaal, specifieke bewerkingen, diverse las- en snijtechnieken, assembleermogelijkheden).
  • Modelklas: werken met specifieke opdrachten naar levend model in klei, armatuurdraad, was en gips.

1 opmerking:

  1. Gefeliciteerd met de blogspot. Misschien kunnen de foto's geëtiketteerd worden, met de naam van de auteurs ?
    Vriendelijke groeten,
    Karina

    BeantwoordenVerwijderen